Een samen genomen beslissing, is een gedragen beslissing?

"In de kern van moeilijkheden schuilen mogelijkheden." Albert Einstein

Een advocaat raadplegen, hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat er "geprocedeerd" moet worden. Meer en meer wordt er gepoogd partijen samen aan tafel te brengen en samen tot een gedragen beslissing te komen. Dit kan zowel in familie- als in burgerlijke zaken.

Omgaan met conflicten zonder externe hulp is niet (steeds) eenvoudig.

Geef de beslissing over uw discussie niet uit handen maar kom samen tot een uitkomst. Zo kan heel wat overbodig lijden vermeden worden.

Minnelijk overleggen is een manier om conflicten op te lossen. De betrokken partijen zoeken samen naar oplossingen die voor beiden aanvaardbaar zijn doch onder begeleiding van een raadsman. Ze gaan zelf op zoek naar oplossingen in plaats van hun conflicten voor te leggen aan een rechter.

De advocaat begeleidt de gesprekken die volgens bepaalde regels verlopen. Die stelt vragen, waarbij die ervoor zorgt dat elke partij voldoende aan het woord komt om hun zorgen en wensen te uiten. Die biedt zelf geen oplossingen aan en dringt geen oplossingen op. De raadsman zorgt dat het evenwicht tussen de partijen bewaakt wordt.

Het "minnelijk overleggen" gebeurt vaak door partijen eerst per aangetekende zending aan te schrijven. Op die manier worden ze verzocht samen aan tafel te gaan en samen tot een gedragen beslissing te komen.

Op deze manier kan minnelijk overleggen een grote meerwaarde betekenen bij onder andere:

  • Relatiebreuk, echtscheiding...
  • conflicten over kinderen tussen ex-partners...
  • conflicten tussen ouders en (volwassen) kinderen...
  • erfenisconflicten...
  • conflicten in nieuw samengestelde gezinnen...
  • burenruzies...
  • conflicten onder collega's...
  • pesten op school...
  • ...

Juridisch onderbouwd

Door onze jarenlange ervaring in het familie- en burgerlijk recht bent u er op ons kantoor van verzekerd dat u tijdens het minnelijk overleg uitgebreid en correct geïnformeerd wordt zodat u wel overwogen beslissingen kunt nemen.

Heldere en duidelijke aanpak

Aan de hand van een duidelijk stappenplan zorgt de raadsman ervoor dat elke partij perfect weet waar hij of zij aan toe is.

Stap 1

De cliënt contacteert de raadsman naar keuze en legt het probleem uit. De raadsman stelt voor de tegenpartij eerst aangetekend aan te schrijven met het verzoek een minnelijk overleg in te plannen. Zo wordt er nagegaan of gezamenlijk overleg mogelijk is en er eventueel tot een akkoord kan worden gekomen.

In dit aangetekend schrijven stelt de raadsman van de uitnodigende cliënt een voorstel uiteen - waarover uiteraard gesproken kan worden - en waarbij de uitgenodigde partij verzocht wordt samen te zitten met alle partijen.

Partijen schetsen kort het probleem en stellen hun standpunten uiteen.

De raadsman probeert beide partijen te verzoenen en na te gaan of een minnelijke regeling voor beiden een oplossing kan zijn om het gerezen geschil op te lossen of een toekomstig geschil te vermijden.

Indien een minnelijk overleg mogelijk lijkt, roept de raadsman van de uitnodigende cliënt de andere partij op in verzoening voor de Vrederechter (bv. bij een burenruzie) of voor de Kamer voor Minnelijke Schikking (KMS) van de Familierechtbank (bv. bij een ouderschapsplan).

Indien een minnelijk overleg niet mogelijk is, kan er via de aangetekende zending aangetoond worden aan de rechtbank dat er minstens eerst een poging werd gedaan het geschil minnelijk op te lossen maar dat één van de partijen hiertoe niet bereid is/was. In dat geval dient er overgegaan te worden tot een "gewone" procedure.

Stap 2

Partijen ontvangen de uitnodiging voor de zitting in verzoening (vredegerecht) / minnelijke schikking (Kamer voor Minnelijke Schikking van de Familierechtbank). Op de zitting zelf of achteraf (wanneer de zaak uitgesteld wordt met het oog op het vinden of formaliseren van een minnelijke regeling) wordt een akkoordconclusie (vb. bij een burenruzie) of een ouderschapsplan (bv. bij een regeling omtrent (een) kind(eren)) opgemaakt.

Het akkoord wordt ofwel op de zitting zelf genoteerd en partijen tekenen voor akkoord. Hiervan wordt er door de rechtbank een proces-verbaal van minnelijke schikking opgemaakt. Van dit proces-verbaal kan een officiële versie opgevraagd worden en heeft deze dezelfde waarde als een vonnis.

Als er op de eerste zitting zelf geen vergelijk kon worden gevonden of omdat partijen de mogelijkheid nog moeten hebben alles duidelijk op papier te zetten, wordt de zaak uitgesteld naar een latere datum. Partijen hebben dan de tijd het akkoord duidelijk op papier te (laten) zetten en dit later aan de rechtbank voor te leggen. Ook hiervan wordt er door de rechtbank een proces-verbaal van minnelijke schikking opgemaakt en kan er een officiële versie opgevraagd worden. Ook deze heeft deze dezelfde waarde als een vonnis.

Hierna beschikken partijen over een "proces-verbaal van minnelijke schikking" die dezelfde waarde heeft als een vonnis. De grote voordelen hiervan zijn dat partijen GEZAMENLIJK tot een oplossing zijn gekomen en dat er GEEN GERECHTSKOSTEN aan deze procedure zijn verbonden.

Uiteindelijk zullen partijen rekening houdende met het gemeenschappelijk belang samen uitgekomen zijn op de oplossing die het best tegemoet komt aan hun noden en belangen.

(Stap 3)

Wanneer het minnelijk overleg tot een akkoord heeft geleid, is het de bedoeling dat de derde stap eigenlijk niet nodig is. Het is natuurlijk steeds mogelijk dat tijdens de uitvoering van het gemaakte akkoord er zich problemen voordoen: ofwel voert één van de partijen het akkoord niet uit, ofwel rijzen er nieuwe problemen omtrent de uitvoering van het dossier, ofwel is de situatie dermate gewijzigd die de uitvoering van het akkoord niet meer mogelijk maken ...

Vooreerst is het dan de bedoeling de andere partij te verplichten het akkoord na te leven (eventueel via tussenkomst van een gerechtsdeurwaarder) en er die op te wijzen dat het gemaakte akkoord niet zomaar een "vodje papier" is.

Indien het gerezen probleem de mogelijkheid geeft om opnieuw rond de tafel te gaan zitten, gaat hier natuurlijk de voorkeur naar uit.

Is dit niet mogelijk kan er - in het geval van gewijzigde omstandigheden - opnieuw naar de rechtbank gegaan worden om het geschil aan die betrokken rechter voor te leggen en een vonnis te bekomen (waarin die de bestaande regeling kan bevestigen, aanpassen waar het aangepast moet worden of een geheel nieuwe beslissing kan nemen). In dit geval zal dit uiteraard wel gerechtskosten opleveren voor de tegenpartij.

Tarieven

De tarieven zijn dezelfde als deze die onder het luik "tarieven" zijn omschreven dat u op deze website terugvindt. Uiteraard kan de verdeling van de kosten van de raadsman ook steeds deel uitmaken van het bekomen akkoord.